NIEUWS

Nieuwe regels proeftijd

+ 08.12.2014 | Author: Huibert-Jan van Roest

Vanaf 1 januari 2015 gelden er nieuwe regels in het arbeidsrecht op het gebied van het proeftijdbeding. Vanaf dat moment kan bij nieuwe werknemers die een contract krijgen voor minder dan 6 maanden géén proeftijd meer overeengekomen worden.

Tot nu toe was het nog zo dat bij alle nieuwe werknemers een proeftijd overeengekomen kon worden. Standaard mag deze maximaal worden overeengekomen voor de duur van één maand. Een proeftijd van twee maanden is mogelijk wanneer de CAO dat bepaalt, of wanneer de werknemer meteen een tijdelijk contract krijgt voor langer dan twee jaar. Een proeftijd in strijd met de regels is nietig, dus daar kunt u als werkgever geen beroep op doen.

Neemt u een nieuwe werknemer in dienst, sta dan even stil bij de duur van het eerste contract. Een kort contract heeft als voordeel dat werkgever en werknemer niet te lang aan elkaar vast zitten wanneer het toch niet blijkt te klikken. Een nadeel is dan wel dat een proeftijd niet meer mogelijk is.

Vragen? Neem gerust contact op.